KURUMUN TARİHÇESİ

Kurum arşivinin incelenmesi sonucunda ilçemizde halk eğitimi faaliyetlerinin resmî olarak 1963 yılında başladığı görülmektedir.

06.12.2012 645

İlçemizde ilk defa 1963 yılında Halk Eğitimi Merkezi kurulmuş, Gezici Köy Kadınları Eğitimi yolu ile kırsal kesimdeki vatandaşlara özellikle Giyim, Makine Nakışı ve El Sanatları kursları açılmıştır.

1963–1967, 1967–1987 yılları arasında Halk Eğitimi Merkezi çalışmalarını, belediyeye ait geçici bir bina ile şahsa ait bir binada sürdürmüş, 1987 yılında kurulan Halk Eğitimi Merkezi Koruma Derneği ile hizmet binası yapımı girişimleri başlatılmıştır.

O yıllarda hazineye ait olan bir arsanın Halk Eğitimi Binası yapılmak üzere tahsisi gerçekleştirilmiş, ancak bu arsanın merkeze uzaklığı nedeniyle belediyeye ait olan şu anki hizmet binamızın bulunduğu arsanın takas yolu ile devri belediye meclisi kararı ile gerçekleştirilmiş, daha sonra yapılan çalışmalar olumlu yönde neticelenmiş, hazırlanan dosya Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilerek bina yapımı ile ilgili işlemler başlatılmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda, 1990 yılı Eylül ayında ihale işlemi gerçekleştirilerek 11184 no lu Tip projeye uygun olarak yapılan hizmet binası, 20 Eylül 1993 de teslim alınmış, daha sonra bazı eksiklikleri giderilerek 1 Ekim 1993 yılında taşınma işlemi gerçekleştirilmiş, 20 Ekim 1993 tarihinden itibaren de fiili olarak hizmete sunulmuştur.

Halen merkez binamız ile birlikte diğer örgün eğitim kurumları, belediye, üniversite, özel kurum ve kuruluşlar ile özel şahıslara ait eğitime uygun yerlerde kurslar düzenlenmeye devam edilmekte, ayrıca kurumumuzun çok amaçlı salonu eğitim öğretim faaliyetlerinden arta kalan zamanlarda tüm kamu ve özel kuruluşlar ile şahıslara talepleri doğrultusunda sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmesi için tahsis edilebilmektedir.

2005 yılı Aralık ayında İl Eğitim Hizmetleri Merkezleri ve Akşam Sanat Okullarının kapatılması sonucunda bu kurumların gerçekleştirdiği Açık Öğretim Kurumlarının iş ve işlemleri 2006 yılı başından itibaren Halk Eğitim Merkezlerine devredilmiş, kurumumuzda da 2006 yılı başından itibaren bu hizmetler sürdürülmüş, bu kurumların kayıt işlemlerinin örgün eğitimdeki muadili okullara devredilmesi ile 2011 yılından itibaren bu kurumlardan sadece Açık Öğretim Lisesinin kayıt yenileme işlemleri müdürlüğümüzce yapılmaya devam edilmiş, eğitim sistemimizin yeniden yapılandırılması çalışmaları sonucunda Açık Öğretim Okullarının Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesine alınması ile 2013 yılı başından itibaren Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt, kayıt yenileme ve kitap dağıtım iş ve işlemleri yeniden kurumumuz sorumluluğuna verilmiştir.